пятница, 11 ноября 2016 г.

Творці слов'янської азбуки

Під такою назвою для учнів Казанківської гуманітарної гімназії було рганізовано інформаційну годину, присвячену Дню української писемності та мови. Організаторами заходу стали Казанківська РДБ та будинок дитячої та юнацької творчості.

Увазі присутнім було представлено змістовну електронну презентацію про виникнення писемності. Це була подорож від перших спроб письма на кам'яних плитах до сучасного , від малюнків та ієрогліфів до сучасного алфавіту, основоположниками якого були брати Кирило та Мефодій. Діти ознайомились з двома різновидами старослов'янських писемних знаків - кирилицею та глаголицею. Згадали найвидатнішу пам'ятку літератури Давньої Русі "Слово о полку Ігоревім". Не одне століття досліджується цей геніальний твір східнослов'янської давнини. Дослідники і шанувальники "Слова о полку Ігоревім" сходяться на даті написання твору - 1185 рік. Подія тих часів - похід князя Ігоря на половецьку землю, поразка і полон - надихнули невідомого автора на створення цієї геніальної повісті-поеми. Серед імен автора називають і Ігоря Святославовича, і Святослава Ольговича, і Святослава Всеволодовича, і Володимира Ярославовича. Проте усі вчені приходять до спільного висновку, що автор "Слова" чудово знав історію, географію, природу, військову справу, мову сусідніх народів. Таким чином, автором-ерудитом могла бути досвідчена літня людина. Не залишились поза увагою і стародавні літописи - "Повість врємєнних лєт", "Літопис Самовидця", "Літопис Григорія Грабянки", "Літопис Самійла Величка". На заміну літописним книгам приходять друковані. Першою друкованою книгою став "Апостол". Основоположником українського друкарства став Іван Федоров.
У Києво - Могилянській академії вчився один із перших українських письменників - Григорій Савович Сковорода. Його спадщина стала своєрідним підсумком давньої української словесності і провіщанням нової української літератури. 
Після перегляду презентації з присутніми було організовано гру-конкурс "Український гравіккон", який складався з конкурсів: розминка, словникар, українська література,чорний ящик, прислів'я та приказки про мову, перекладачі, застарілі слова.


Комментариев нет:

Отправить комментарий