пятница, 20 февраля 2015 г.

Стежками рідного краю

           Святою для кожної людини є земля, де вона зробила свій перший крок, вимовила своє перше слово, почула мамину пісню, пішла стежкою до школи. Земля, де промайнуло її босоноге дитинство у затишній батьківській оселі. Ці почуття вічні.
         
           Саме зараз, коли над нашою країною нависла загроза війни, ми спрямовуємо свою роботу над вихованням у наших читачів любові до рідної землі, рідної мови, рідного народу - найсвятішого, що є в кожного з нас.
           А щоб по-справжньому любити рідний край, його слід добре знати, необхідно вивчати його історію, мову, культуру.
           У зв'язку з цим працівники Районної бібліотеки для дітей разом з Будинком дитячої творчості організували та провели захід для учнів 6 класу гуманітарної гімназії. Це був краєзнавчий квест "Стежками рідного краю", який присвятили нашому рідному краю, що зветься Казанківщиною.
           В процесі гри учні розділилися на три команди: "Українка", "Калинонька" та "Експресія". Члени команд обрали собі капітанів - Дениса Біневського, Лізу Кудінову та Анастасію Кучинську, які отримали маршрутні листи. Кожен маршрут складався з чотирьох зупинок: "Літературна зупинка", "Традиції та обряди Казанківського краю", "Історичне минуле Казанківщини", "Природні чудеса землі Казанківської". Самі ж зупинки було організовано в бібліотеці біля "Краєзнавчого кутка" і "Довідкового бюро читача" та в Будинку дитячої творчості в кімнаті народознавства. На зупинках команди чекали працівники бібліотеки О.П.Казаріна, Н.В.Послушняк, О.В.Вишнякова та методист по краєзнавчій роботі В.Г.Матвієвич. Вони давали учасникам гри питання, на які треба було знайти повну і правильну відповідь та вказати джерела інформації. Оцінюючи відповіді дітей, на маршрутних листах виставлялись оцінки. За кожні правильні відповіді діти отримували елементи зображення поселень перших жителів нашого селища. Їх треба було прикріпити на заздалегідь підготовленому стенді. Переможцем мала визначитись та команда, яка першою відтворить родинне дворище наших предків.
          З великим ентузіазмом учасники команд розпочали гру. Ретельно переглядали книги та тематичні папки краєзнавчого змісту, шукали потрібну інформацію в довідкових виданнях, знайомилися з виробами народної творчості нашого краю. Питання були різні. Дітям треба було: назвати перших поселенців Казанки; назвати вулиці  які носять імена наших земляків, що загинули в битві з німецькими загарбниками на Марухському перевалі; назвати збірки творів місцевої поетеси А.С.Барченко; розповісти біографію П.П.Глазового; вказати де в нашому районі були перші козацькі поселення: дати інформацію про національний одяг нашого краю; розповісти на чому вишивались рушники та скатертини та які узори притаманні нашому краю; назвати майстринь, які займалися вишивкою та якою технікою вишивання виготовлені їх вироби; визначити в якій фізико - географічній зоні розташований Казанківський район; розповісти про заповідні місця нашого краю.
         Жваво та впевнено рухались команди від зупинки до зупинки, заробляючи собі бали та виборюючи перше місце. По підведенню підсумків гри переможцями стали учасники команди "Експресія", за що і отримали почесний диплом переможців.
          В ході гри - квесту діти довели, що люблять свою маленьку батьківщину, її традиції та обряди, і впродовж свого життя будуть зберігати і поповнювати творчу спадщину краю. Висловили надію про те, що любов до батьківської землі зробить наш Казанківський степовий край квітучим і заможним, а кожну родину щасливою.











Комментариев нет:

Отправить комментарий