четверг, 24 марта 2016 г.

«Ми діти твої Україно»

Казанківська РДБ активно включилась в проведення обласного творчого огляду-конкурсу «Ми Українці».  Беручи участь в номінації  «Усі ми діти твої, Україно!» для наших читачів вже організовано три інтерактивні скайп-зустрічі з читачами  дитячих бібліотек України.

        
Спілкування з Сокальською РДБ


11 березня у нас відбулась перша скайп-зустріч з Сокальською РДБ Львівської області. Ця зустріч проходила під назвою «Усі ми діти твої, Україно – всі ми єдина читацька родина». Спілкування проходило досить цікаво та жваво. Представниками від нашої бібліотеки були члени нашого любительського об’єднання «Книголюб» - учні гуманітарної гімназії. Діти вступили у жвавий діалог. Наші діти розказували про масові заходи, учасниками яких вони були, про майстер-класи, які організовуються в бібліотеці згідно цільової програми «Книга і дозвілля», ділились враженнями про бібліотеку. Сокальські читачі разом з заступником директора по роботі з дітьми Христиною Дасюк розказували про свій край, про видатних діячів культури. Нам дуже сподобався відео-кліп про Сокальщину, про рукотворні храми, костьоли, ратуші, мальовничу природу. З великою гордістю  розповідали нам про своїх видатних людей , одним із яких є Анатолій Покотюк.  Це талановитий митець, ентузіаст, місіонер культури та незвичайна особистість. Дуже славиться його різьба по дереву, особливо мініатюри, які можна розгледіти тільки під мікроскоп. Художник добре відомий в Україні та за її межами в Англії, США, Канаді, Австрії, Індії, Німеччині, Франції, Італії, Польщі, Угорщині, Болгарії та інших країнах.
Далі йшла розмова про організацію масових заходів, літературних та творчих акцій. Досить схожими виявились у нас масові заходи, присвячені Україні. Як ми, так і сокальці виготовляли карту України, яка символізувала єдність областей. Ділились досвідом роботи про роботу лялькового театру. Читачі наших бібліотек приймали участь в акціях по виготовленню сувенірів, листівок воїнам АТО. Спільними стали різдв’яні янголятка. Правда вони дещо відрізнялись – наші були маленькі, їх можна носити в нагрудному кармані. Янголята сокальських дітей мали розміри невеликих дитячих іграшок, дуже гарно зроблені. Наші читачі були у захваті від них.
Заключним словом нашої скайп-зустрічі було побажання активних читачів, нових творчих досягнень і подальшого спілкування.
           
          22 березня відбулось друге скайп-спілкування з Петропавлівською РДБ Дніпропетровської області. Воно проходило під гаслом «Краю мій, ти частка Батьківщини». Краєзнавство являється складовою патріотичного виховання. Саме любов до своєї маленької батьківщини розвиває у дітей почуття любові до країни, патріотичних почуттів.
       З нашої сторони в заході приймали участь учні 4-а класу Казанківської ЗОШ №1. Діти ретельно готувались. Дівчатка на захід прийшли у вишиванках та українських віночках. Представляли наш Казанківський край віршами місцевих поетів Антоніни Барченко, Юрія Кирилюка та Валентини Капусти.
      Читачі Петропавлівської РДБ виявились старшими за віком. Це були учні 7 класу. Проте ніяких незручностей з обох сторін не відчувалось. Вони також розповідали про свій край, про своїх місцевих письменників та поетів – Анатолія Плюта, Тетяну Конюшенко, Юлію Ларченко, Володимира Білошапко, Сергія Гончарова. Директор бібліотеки Лисенко  Людмила Іванівна розповіла про історію бібліотеки, про громадське літературне об'єднання «Ріднокрай» імені Фросини Карпенко, яка в свій час спілкувалась з П.Тичиною та В.Сосюрою. Нашій увазі були представлені пісні на вірші М.Плюти про Петропавлівський край. Далі пішла розмова з обох сторін про роботу бібліотеки виховно – патріотичного напрямку. Діти поділились враженнями про участь в масових заходах. Ми почули гарні власні вірші читачки Петропавлівської бібліотеки Насті Коробської, в яких вона звеличує красу рідного краю, любов до рідного краю та України. Ця дівчинка здобула перше призове місце на обласному конкурсі «Мудра казка з добрими очима».
       Читачка Казанківської РДБ Альбіна Етерія дуже професійно прочитала вірш, присвячений подіям в зоні АТО. Читачі Петропавлівської бібліотеки гучними оплесками оцінили її виступ. Діти ділились враженнями про організацію майстер – класів в бібліотеках.  Дуже зацікавили наших дітей вироби з газетних трубочок, які виготовляють читачі Петропавлівської РДБ.
       Наше спілкування з Петропавлівською бібліотекою завершилось з побажаннями на нову зустріч.
       24 березня відбулося третє скайп-спілкування з Петриківською РДБ Дніпропетровської області. Наш спільний захід мав назву «Бібліотека – територія єднання». В процесі спілкування юні читачі Петриківської РДБ продемонстрували нам проведення майстер-класу патріотичної тематики. Виготовляли з кольорового паперу українські віночки з жовто-блакитними стрічками , голубів миру та кріпили їх на стенді, символізуючи цим мирні наміри українського народу, єдність і недоторканість нашої держави. Також учасники коротенько представили нам свій захід «Всесвіт в дитячих обіймах» - обводили свої долоньки на кольровому папері, вирізали їх, писали побажання всім людям планети ра розміщували їх на стенді із зображенням земної кулі. Розповіли нам, що вони є членами гуртка «Дзвіночок», що діє при бібліотеці. Тут читачі виготовляють різні сувеніри та вчаться малювати петриківським розписом.
        Читачі Казанківської РДБ розповідали про історію виникнення Казанки, про її славне історичне минуле та сьогодення. А потім разом з бібліотекарем відділу обслуговування учнів 5-9 класів Казаріною Оленою Павлівною розповіли про організацію та проведення в бібліотеці заходів патріотичної тематики. Зокрема детально зупинились на таких заходах : «Єдина Україна в боротьбі за мир» (до Дня миру) та «Небесна Сотня – герої, які стали янголами». Родзинкою заходу до Дня миру було виготовлення панно «Карта України». Готуючись до цього заходу діти із деталей силуетів областей відтворили карту нашої держави та наголосили, що наша країна єдина і не роздільна. Памяті героїв Небесної Сотні діти виготовили макет так званої Стіни Скорботи, роздрукували портрети загиблих на майдані. В процесі заходу під звучання пісні «Пливе кача» ці портрети прикріплювались на макеті, цим самим створюючи міні-пам'ятник – СТІНУ ПАМ'ЯТІ ЗАГИБЛИМ НЕБЕСНИМ АНГЕЛАМ.
Ми, працівники Казанківської РДБ, дуже вдячні нашим колегам та читачам з Сокальської, Петропавлівської та Петриківської районних бібліотек для дітей за підтримку та участь в організації та проведенні скайп-спілкувань.


Спілкування з Сокальською РДБ



Дуже сподобався нашим читачам відео-кліп про Сокаль

Спілкування з Петриківською РДб

Спілкування з Петриківською РДБ

Читачі Петриківської РДБ демонструють майстер-клас

Спілкування з Петропавлівською РДБ

Читачі Казанківської РДБ читають вірші місцевих поетів

Спілкування з читачами Петропавлівської РДБ

Комментариев нет:

Отправить комментарий