вторник, 21 ноября 2017 г.

«Подорож по країні права»


Під такою назвою 20 листопада в Казанківській РДБ з учнями 5-а класу ЗОШ №1 були організовані правові сходинки. Саме в цей день у всьому світі відзначається День дитини, який ще в 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести як Всесвітнє свято, як День світового братерства та взаєморозуміння дітей. 20 листопада 1959 року Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а в 1989 році – Конвенцію про права дитини. Вона є першим і основним міжнародно-правовим документом обов’язкового характеру, що складається з 54 статей, в яких детально розглянуті права дітей.

Конвенція є складним документом, тому завданням заходу було коротко ознайомити присутніх з її тезами та вирушити при допомозі правових сходинок у подорож до країни Права.
Спочатку визначились, відшукавши в статті 1, кого можна назвати дитиною. Далі в ігровій формі при допомозі технології «нитки» відтворили ситуацію, яка трапилась з дівчинкою. В кінці дійства дівчинка могла впевнено заявити: «Я – людина. І нехай я ще поки що маленька, але я маю свої дитячі права!»
Мандруючи «правовими сходинками», діти ознайомились з «Правом на життя» (стаття 6, пункт 1), «Правом на ім’я» (стаття 7, перші дві строчки) , «Правом на інформацію» (стаття 13, пункт 1), «Правом на здоров’я» (стаття 24, пункт 1), «Правом на освіту» (стаття 28, пункт 1, перша строчка), «Правом на дозвілля» (стаття 31, пункт 1).
Також грали в цікаві повчальні ігри «Пантоміма», «Корисно – шкідливо», «Спіймай правило», відповідали на питання веселої «Шкільної вікторини».
По закінченні заходу здійснили перегляд мультфільмів на правову тематику, під час демонстрації яких бібліотечні працівники давали детальні коментарі до побаченого.
На останок було зазначено, що Права дитини – це певні можливості, що надаються дітям для того, щоб жити і дорослішати. Інакше кажучи те, що діти можуть робити і в чому їм не можуть відмовити, щоб повноцінно жити. Але не слід забувати, що в кожної дитини є й певні обов’язки, яких треба дотримуватись щодня. Вони допоможуть дітям бути доброзичливими, охайними, ввічливими, мати багато друзів, гарно вчитися. Зроблять дитинство яскравим і незабутнім.







Комментариев нет:

Отправить комментарий